Aktualizacja: 25.08.2020 19:07 Publikacja: 25.08.2020 19:07
Foto: Flickr
Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich, opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ma uporządkować sytuację na krajowym rynku wina i wyrobów fermentowanych. Jedną z głównych zmian w projekcie jest zwiększenie limitu produkcji cydru, perry, win owocowych markowych oraz miodu pitnego markowego z surowców pozyskanych we własnym gospodarstwie. Dotychczasowy limit wynosił 100 hl rocznie, a ma zostać zwiększony dziesięciokrotnie – do tysiąca hektolitrów rocznie.
Jednak są tez zmiany, które mogą mieć pośredni wpływ na opodatkowanie wyrobów winiarskich. Wprowadzone mają być bowiem nowe definicje wina jako takiego i „aromatyzowanych produktów sektora wina". Projekt ujednolica te definicje, odsyłając do unijnych regulacji, w tym do rozporządzenia nr 1308/2013, ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz do rozporządzenia nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina.
Ulepszenie programu komputerowego ma charakter twórczy. A zamawianie prac u zewnętrznego specjalisty nie przekre...
Browary Warszawskie i wrocławska Kępa Mieszczańska to propozycja Echo Group dla inwestorów zainteresowanych wykończonymi mieszkaniami w prestiżowych lokalizacjach, gotowymi do zarabiania od zaraz.
Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na karnety sportowe i pakiety medyczne dla samozatr...
Firma prowadząca aptekę ogólnodostępną, w której wykonuje m.in. szczepienia ochronne czy kontroluje ciśnienie kr...
Spółki na stracie albo z niską rentownością płaciły w tym roku po raz pierwszy nową daninę – podatek minimalny....
Przyjęty przez Radę Ministrów projekt przewiduje złagodzenie kar za przestępstwa skarbowe, które nie powodują be...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas