Aktualizacja: 25.08.2020 19:07 Publikacja: 25.08.2020 19:07
Foto: Flickr
Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich, opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ma uporządkować sytuację na krajowym rynku wina i wyrobów fermentowanych. Jedną z głównych zmian w projekcie jest zwiększenie limitu produkcji cydru, perry, win owocowych markowych oraz miodu pitnego markowego z surowców pozyskanych we własnym gospodarstwie. Dotychczasowy limit wynosił 100 hl rocznie, a ma zostać zwiększony dziesięciokrotnie – do tysiąca hektolitrów rocznie.
Jednak są tez zmiany, które mogą mieć pośredni wpływ na opodatkowanie wyrobów winiarskich. Wprowadzone mają być bowiem nowe definicje wina jako takiego i „aromatyzowanych produktów sektora wina". Projekt ujednolica te definicje, odsyłając do unijnych regulacji, w tym do rozporządzenia nr 1308/2013, ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz do rozporządzenia nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina.
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
Jeśli przedsiębiorca potrzebuje do działalności rzeczy chroniących go przed różnymi zagrożeniami, może zaliczyć...
Choć do uruchomienia KSeF pozostało jeszcze dziewięć miesięcy, to eksperci radzą: przygotowania warto rozpocząć...
Zwolnienie z cła i VAT towarów przeznaczonych do nieodpłatnego udostępniania osobom uciekającym przed agresją Ro...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Umorzenie postępowania karnego skarbowego z powodu braku znamion czynu zabronionego może stanowić przesłankę świ...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas