Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich

Nowa ustawa winiarska może usunąć rozbieżności interpretacyjne w opodatkowaniu akcyzą różnych napojów.

Publikacja: 25.08.2020 19:07

Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich

Foto: Flickr

Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich, opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ma uporządkować sytuację na krajowym rynku wina i wyrobów fermentowanych. Jedną z głównych zmian w projekcie jest zwiększenie limitu produkcji cydru, perry, win owocowych markowych oraz miodu pitnego markowego z surowców pozyskanych we własnym gospodarstwie. Dotychczasowy limit wynosił 100 hl rocznie, a ma zostać zwiększony dziesięciokrotnie – do tysiąca hektolitrów rocznie.

Jednak są tez zmiany, które mogą mieć pośredni wpływ na opodatkowanie wyrobów winiarskich. Wprowadzone mają być bowiem nowe definicje wina jako takiego i „aromatyzowanych produktów sektora wina". Projekt ujednolica te definicje, odsyłając do unijnych regulacji, w tym do rozporządzenia nr 1308/2013, ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz do rozporządzenia nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina.

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Podatki
Trybunał Konstytucyjny: Nie można zastawiać pułapek na podatników
Podatki
Budowle jaśniej zdefiniowane dla celów podatkowych
Podatki
Kasy online jednak nie trzeba będzie połączyć z terminalem płatniczym
Podatki
JPK_CIT: sztuczna inteligencja pomoże skarbówce i samym podatnikom
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Podatki
Ustawa o globalnym podatku podpisana. Ale warto ją złagodzić