Reklama
Rozwiń

Okres zimowy - obowiązki pracodawcy wobec pracowników

Od 1 listopada do 31 marca firma musi zapewniać pracownikom nieodpłatne posiłki i napoje. Dotyczy to osób pracujących na otwartej przestrzeni, jeśli wymaga to dużego wydatku energetycznego. Jedzenie należy się także w dni, kiedy na zewnątrz jest ciepło.

Publikacja: 28.10.2016 07:00

Okres zimowy - obowiązki pracodawcy wobec pracowników

Foto: 123RF

Okres zimowy ustalony do celów bhp trwa od 1 listopada do 31 marca. Jest więc dłuższy niż zima kalendarzowa, która zaczyna się 22 grudnia, a kończy 21 marca. Okres zimowy charakteryzuje się naturalnym obniżeniem temperatury. Na to pracodawca nie ma wpływu, ale powinien zmniejszyć uciążliwość pracy świadczonej w warunkach zimowych. Dotyczy to przede wszystkim osób pracujących na otwartej przestrzeni, które są szczególnie narażone na czynniki atmosferyczne – głównie niską temperaturę powodującą wychładzanie organizmu.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Prawo w firmie
Weszła w życie ustawa zawierająca pierwszy pakiet rozwiązań deregulacyjnych
Prawo w firmie
Deregulacja idzie pełną parą. Co już jest gotowe, co czeka w kolejce
Prawo w firmie
Adam Zakrzewski: Zmiany, na które czekał rynek mieszkaniowy
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Prawo w firmie
Deregulacja po 100 dniach: rząd przyjął większość postulatów zespołu Brzoski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama