Aktualizacja: 28.10.2016 02:00 Publikacja: 28.10.2016 02:00
Foto: 123RF
Rz: Czy pracodawca musi zapewnić posiłki profilaktyczne tylko tym osobom, które pracują na zewnątrz na stałe, czy również tym, które sporadycznie wykonują pracę na otwartej przestrzeni?
Izabela Dziubak-Napiórkowska: Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów z 28 maja 1996 r. obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych dotyczy stanowisk pracy uprzednio wskazanych przez pracodawcę w porozumieniu ze związkami zawodowymi lub po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Jeśli dane stanowisko znalazło się w takim wykazie, należy zweryfikować, czy spełnia kryteria wydatku energetycznego lub pracy pod ziemią określone w rozporządzeniu. W przypadku osób sporadycznie wykonujących pracę na zewnątrz do określenia, czy powinny one otrzymać posiłki profilaktyczne, konieczne jest więc sprawdzenie, czy znajdują się w wykazie stanowisk (np. w regulaminie pracy) objętych takim obowiązkiem u tego pracodawcy, a następnie – czy w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu przekracza 1500 kalorii u mężczyzn i 1000 kalorii u kobiet. Jeśli tak – takiemu pracownikowi należy się posiłek profilaktyczny.
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w domu może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prawie po...
Zespół deregulacyjny Rafała Brzoski po pierwszym etapie działania ogłasza sukces: około 60 proc. jego propozycji...
Eksperci nie mają wątpliwości: deregulacja to niezwykle ważny proces, jednak ofensywa legislacyjna, którą rząd p...
Projekt ustawy o certyfikacji wykonawców zamówień publicznych zostanie skorygowany.
Związki zawodowe najwięcej członków pozyskują w pierwszym roku od utworzenia zakładowej organizacji związkowej....
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas