[b]

Nie [/b]Bezpłatne dostarczanie napojów obowiązuje przy zatrudnianiu przy pracach na otwartej przestrzeni, gdy temperatura otoczenia przekracza 25 st. C. Dotyczy też stanowisk, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 st. C.

Nie ma przy tym znaczenia, czy pracownik pracuje na stanowisku, na którym cały dzień utrzymuje się wysoka temperatura, czy też tylko przez kilka godzin. Zaniedbanie w tym zakresie może się skończyć grzywną. Warto pamiętać, że w czasie upałów można również skracać czas pracy. Natomiast pracownicy młodociani nie mogą pracować w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30 st. C, a wilgotność względna powietrza 65 proc. Z kolei pracodawcy zatrudniający pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych zobowiązani są do wydawania pracownikom nieodpłatnie posiłków profilaktycznych. Takie dania powinny być wydawane wówczas, gdy ze względu na uciążliwość pracy i warunki mikroklimatyczne istnieje potrzeba uzupełnienia rezerw energetycznych pracownika. Posiłki należy wydawać w tych dniach, w których wykonywane są prace uzasadniające ich wydanie. A w czasie przerw – najlepiej po trzech, czterech godzinach pracy. [i]Podstawa prawna:

– art. 232[link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=15C518D18F21667422C8B27D40A6354C?id=76037] kodeksu pracy (tekst jedn. DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.)[/link][/i]