Jakość produktu: Producent zupek w proszku chwalił się kosztem konkurencji

Jeśli konkretny konserwant zastosowany w procesie produkcji składnika użytego do wytworzenia koncentratu spożywczego nie konserwuje produktu gotowego, to nie umieszcza się jego nazwy w wykazie składników. Złamanie tej zasady wprowadza w błąd konsumenta.

Aktualizacja: 20.08.2016 17:56 Publikacja: 20.08.2016 05:00

Jakość produktu: Producent zupek w proszku chwalił się kosztem konkurencji

Foto: Pixabay

Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ukarał spółkę 34 tys. zł za wprowadzenie do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej. Chodziło o puszyste placki z jabłkami z Węgier, produkt wołowy z Włoch i polską zupę pomidorową z makaronem. Inspektorzy ujawnili, że w oznakowaniu fixu puszyste placki z jabłkami podkreślono graficznie informację „bez dodatku konserwantów".

Smak natury

Pozostało jeszcze 94% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Prawo w firmie
Weszła w życie ustawa zawierająca pierwszy pakiet rozwiązań deregulacyjnych
Prawo w firmie
Deregulacja idzie pełną parą. Co już jest gotowe, co czeka w kolejce
Prawo w firmie
Adam Zakrzewski: Zmiany, na które czekał rynek mieszkaniowy
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Prawo w firmie
Deregulacja po 100 dniach: rząd przyjął większość postulatów zespołu Brzoski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama