Jakość produktu: Producent zupek w proszku chwalił się kosztem konkurencji

Jeśli konkretny konserwant zastosowany w procesie produkcji składnika użytego do wytworzenia koncentratu spożywczego nie konserwuje produktu gotowego, to nie umieszcza się jego nazwy w wykazie składników. Złamanie tej zasady wprowadza w błąd konsumenta.

Aktualizacja: 20.08.2016 17:56 Publikacja: 20.08.2016 05:00

Jakość produktu: Producent zupek w proszku chwalił się kosztem konkurencji

Foto: Pixabay

Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ukarał spółkę 34 tys. zł za wprowadzenie do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej. Chodziło o puszyste placki z jabłkami z Węgier, produkt wołowy z Włoch i polską zupę pomidorową z makaronem. Inspektorzy ujawnili, że w oznakowaniu fixu puszyste placki z jabłkami podkreślono graficznie informację „bez dodatku konserwantów".

Smak natury

Pozostało 94% artykułu

Świąteczna oferta

PRO.RP.PL za 39 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Prawo w firmie
"Rzeczpospolita" znów liderem w kwestii własności intelektualnej
Prawo w firmie
Podwykonawstwo a prawo zamówień publicznych. Co mówi orzecznictwo KIO?
Prawo w firmie
EUDR nabiera coraz wyraźniejszych kształtów. Co zakłada unijna regulacja?
Prawo w firmie
Komisja Europejska zaskarżyła Polskę do TSUE. Chodzi o minimalny podatek dochodowy
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Prawo w firmie
Należyta staranność to nie bat na przedsiębiorców
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką