Aktualizacja: 19.04.2025 12:39 Publikacja: 17.03.2023 09:45
Foto: Adobe Stock
Jak pisze w swoim artykule na łamach "Rzeczpospolitej" Przemysław Wojtasik, chodzi o posiłki profilaktyczne, które firma musi zapewnić osobom pracującym w uciążliwych warunkach. Szczegóły ich przyznawania określono w przepisach o bezpieczeństwie i higienie pracy (zwłaszcza w rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).
Ustawa o PIT generalnie zwalnia z podatku świadczenia przysługujące pracownikom na podstawie przepisów BHP, ale fiskus przez kilka lat twierdził, że zwolnienie nie przysługuje wtedy, gdy pracodawca zaopatruje pracowników w karty, którymi można płacić w punktach gastronomicznych i sklepach. Wskazywał bowiem, że rozporządzenie Rady Ministrów szczegółowo określa, jakie posiłki i napoje należy zapewnić pracującym w szczególnie uciążliwych warunkach. Jeśli zaś pracodawca przekaże pracownikowi karty, nie może ustalić, co konkretnie kupił i czy nabyte produkty służą przygotowaniu posiłku o określonych normach.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas