Tradycyjna nazwa nie dla każdej wędliny

Określenie „starowiejska" w nazwie szynki, do której produkcji użyto sztucznych substancji i zamienników mięsa, to wprowadzanie w błąd konsumenta. Jest tak nawet wtedy, gdy na etykiecie wymieniono pełen skład produktu.

Aktualizacja: 28.11.2015 22:02 Publikacja: 28.11.2015 12:41

Tradycyjna nazwa nie dla każdej wędliny

Foto: Fotorzepa, Jakub Ostałowski jo Jakub Ostałowski

Spór dotyczył kary za naruszenie jakości handlowej. Problemy spółki miały związek z kontrolą wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jej celem była ocena jakości handlowej przetworów mięsnych. Uwagę inspektorów zwrócił jeden z produktów. W ich ocenie użycie w jego nazwie sformułowania „szynka starowiejska" sugerowało, że jest to produkt wytworzony metodami tradycyjnymi. Tymczasem wykaz składników widoczny na etykiecie wskazywał na obecność substancji dodatkowych oraz zamienników mięsa (stabilizatory E 451i, E 452i, E 262i, substancja zagęszczająca E407, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacze E 316, E 301, aromaty oraz regulator kwasowości E 331iii, białko sojowe i błonnik roślinny).

Pozostało jeszcze 85% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Subskrybuj
gazeta
Prawo w firmie
Rządowa deregulacja w Sejmie. Szybkie tempo prac i krytyka opozycji
Prawo w firmie
Najlepsze studia MBA w Polsce. Wyniki rankingu Perspektywy 2025
Prawo w firmie
Dialog między zamawiającymi a wykonawcami to priorytet. Debata "Rzeczpospolitej"
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku