Wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej przeprowadził kontrolę ?w jednym z łódzkich sklepów. W jej trakcie pobrał próbki sera morskiego. Próbkę przebadało laboratorium. ?I okazało się, że ser nie zawiera tłuszczu mlecznego, tylko tłuszcz obcy, którego było w serze aż 91,66 proc.
Właściciel sklepu, którym była spółka z o.o., zażądał wówczas przeprowadzenia dodatkowego dowodu w postaci zeznań pracowników producenta sera. Chodziło m.in. o ustalenie metod produkcji i jakości tego produktu.
Łódzki inspektor na to się jednak nie zgodził i ukarał spółkę za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego. Kara wyniosła 4 tys. zł.
Spółka odwołała się do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Inspektorowi zarzuciła m.in. błędy w ustaleniach faktycznych, a także niewłaściwe pobieranie próbek. Przepisy unijne przewidują bowiem – jej zdaniem – że zanim zostaną pobrane, producent powinien się wypowiedzieć, jaki sposób jest właściwy. A w tym wypadku tak nie było.
Prezes UOKIK nie uwzględnił odwołania spółki. Jego zdaniem zarzuty są bezzasadne.
Zgodnie z art. 114 rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z 22 października 2007 r. produkty żywnościowe przeznaczone do spożycia przez ludzi można wprowadzić do obrotu jako mleko i przetwory mleczne, tylko wtedy gdy są zgodne z definicjami i nazwami ustanowionymi w załączniku XII tego rozporządzenia. Przetwory mleczne są to produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka. Można dodać do nich substancje niezbędne do ich wytwarzania pod warunkiem że jest to zasadne i nie używa się ich po to, by zastąpić częściowo lub w całości naturalne składniki mleka.
Ponadto według UOKiK zgodnie ze stanowiskiem przyjętym w orzecznictwie i w przepisach prawa żywnościowego nie jest dozwolona jakakolwiek praktyka wprowadzająca w błąd konsumenta. Obowiązkiem przedsiębiorcy jest zaś wprowadzanie do obrotu produktów oznakowanych w sposób rzetelny. W prawie żywnościowym „wprowadzenie do obrotu" dotyczy także sprzedaży detalicznej. Nie jest zawężone jedynie do pierwszego wprowadzenia na rynek przez producenta lub importera. Inspektor ma zaś prawo ukarać każdego, kto wprowadził do obrotu zafałszowany produkt, czyli także właściciela sklepu.
decyzja: DIH- 1/35/2014