Obowiązek zapewnienia pracownikom napojów w miejscu pracy powstaje przy temperaturze przekraczającej 25 stopni C na otwartej przestrzeni oraz 28 stopni C gdy praca odbywa się w zamkniętym pomieszczeniu. Napoje powinny być udostępnione nieodpłatnie, w ciągu całej dniówki i to do tego bez ograniczeń. Nie wystarczy więc jedna zgrzewka wody na kilkunastu pracowników. Napojów powinno być tyle by każdy mógł zaspokoić swoje pragnienie.
W czasie upałów służby administracyjne powinny też zwrócić szczególną uwagę na sprawność klimatyzatorów i wentylatorów dostępnych w firmie.
Te najprostsze metody pozwalają uniknąć przekroczenia przewidzianych w przepisach norm. Ma to tym większe znaczenie, że bez względu na zapewnienie napojów w upały, młodociani pracownicy i kobiety w ciąży i karmiące piersią nie mogą przebywać w pomieszczeniach w których panuje mikroklimat gorący. Wymaga to stwierdzenia przez niezależne laboratorium. Pracodawca który złamie ten zakaz musi liczyć się z odpowiedzialnością przed inspektorem pracy za złamanie praw pracowników.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby w czasie upałów pracownicy byli wcześniej zwalniani do domów. Choć taki obowiązek nie wynika wprost z przepisów, warto się o to upomnieć u swoich przełożonych