Łatwiej będzie sprzedać swojskie produkty restauracjom i sklepom

Osobom, które wytwarzają żywność na niewielką skalę, łatwiej będzie sprzedawać swoje produkty restauracjom czy sklepom.

Publikacja: 02.01.2019 07:01

Łatwiej będzie sprzedać swojskie produkty restauracjom i sklepom

Foto: AdobeStock

Od Nowego Roku osoba, która zechce produkować żywność na małą skalę, nie musi występować do powiatowego lekarza weterynarii o zatwierdzenie projektu technologicznego nowego zakładu produkcyjnego.

Taką zmianę przewiduje nowela z 4 października 2018 r. do dwóch ustaw o: produktach pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwie żywności i żywienia.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Rządowa deregulacja w Sejmie. Szybkie tempo prac i krytyka opozycji
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Prawo w firmie
Najlepsze studia MBA w Polsce. Wyniki rankingu Perspektywy 2025
Prawo w firmie
Dialog między zamawiającymi a wykonawcami to priorytet. Debata "Rzeczpospolitej"
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki