BHP: od 1 listopada ciepły obiad i herbata dla pracowników pracujących na zewnątrz

Za tydzień rozpoczyna się okres zimowy, ustalony przez przepisy regulujące bezpieczeństwo i higienę pracy. Kryterium przyznawania gorących posiłków osobom pracującym na zewnątrz stanowi w tym czasie obniżony wydatek energetyczny.

Publikacja: 25.10.2018 06:30

BHP: od 1 listopada ciepły obiad i herbata dla pracowników pracujących na zewnątrz

Foto: 123RF

Wydatek ten wynosi co do zasady 1100 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn, gdy ich praca wymaga wysiłku fizycznego. Jeśli praca podczas zmiany roboczej wymaga takiego wydatku energetycznego, to pracownikom trzeba zapewnić posiłek profilaktyczny. W okresie zimowym – trwającym od 1 listopada do 31 marca – te normy są jednak niższe dla osób pracujących na zewnątrz. Dla kobiet limit, po osiągnięciu którego przysługuje prawo do posiłków, ustala się według wydatku energetycznego w wysokości 1000 kcal na zmianę roboczą, a dla mężczyzn – 1500 kcal.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Dostawa leków na innych i racjonalnych zasadach
Prawo w firmie
Legislacja gospodarcza w stylu słabej drużyny futbolowej
Prawo w firmie
"Rzeczpospolita" znów liderem w kwestii własności intelektualnej
Prawo w firmie
Podwykonawstwo a prawo zamówień publicznych. Co mówi orzecznictwo KIO?
Prawo w firmie
EUDR nabiera coraz wyraźniejszych kształtów. Co zakłada unijna regulacja?