Wolna od składek ZUS jest wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł. Czy jeżeli będę dopłacać pracownikom do obiadów po 250 zł, zapłacę składki do ZUS od różnicy (250 – 190 = 60 zł), czy od wartości całej dopłaty?
Z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wyłączona jest wartość posiłków finansowanych przez pracodawcę. Tak wynika z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (DzU nr 161, poz. 1106 ze zm.).
Wyłączenie to dotyczy tylko wartości finansowanych posiłków. Można je udostępnić załodze, przekazując tzw. bony (kupony) obiadowe, które następnie zatrudnieni realizują w punktach gastronomicznych, restauracjach, barach, przyzakładowych stołówkach. Nie dotyczy to jednak zakupu przez zatrudnionych artykułów spożywczych w sklepach. Gdyby pracownicy realizowali bony żywieniowe w supermarketach, przekraczałoby to warunki zwolnienia z rozporządzenia. W takiej sytuacji kupon miałby cechy tzw. bonu towarowego.
Jeżeli pracownik otrzymuje świadczenie w wyższej wysokości niż dopuszczone przepisami, od nadwyżki przekraczającej 190 zł pracodawca musi opłacić składki na ubezpieczenia społeczne.