Reklama

Zakaz konkurencji po ustaniu zatrudnienia bez ZUS

Przedsiębiorca nie musi odprowadzać składek społecznych od zawartego z pracownikiem zakazu konkurencji po ustaniu zatrudnienia.
Google Ustaw „Rzeczpospolitą” jako swoje ulubione źródło informacji w Google
dr Marcin ?Wojewódka, radca prawny ?w Kancelarii Prawa Pracy Wojewódka ?i Wspólnicy sp.k.

dr Marcin ?Wojewódka, radca prawny ?w Kancelarii Prawa Pracy Wojewódka ?i Wspólnicy sp.k.

Foto: materiały prasowe

Reklama
Reklama
Reklama

Potwierdził to lubelski oddział ZUS w decyzji z 20 października 2015 r. (WPI/200000/43/ 1077/2015).

W tej sprawie wnioskodawca wskazał, że planuje rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę, na mocy której jest on zatrudniony na stanowisku prezesa zarządu, pełniąc funkcję dyrektora generalnego. W podpisanym porozumieniu o rozwiązaniu angażu spółka zobowiązała się wypłacić odszkodowanie za ustanie stosunku pracy z zawartego z pracownikiem zakazu konkurencji po zakończeniu etatu. Wnioskodawca podał, że uprawnienie do odszkodowania, o którym mowa we wniosku, przysługuje prezesowi z umowy o zakazie konkurencji zawartej w myśl art. 1012 kodeksu pracy. Spółka nabrała wątpliwości, czy odszkodowanie, które wypłaci z porozumienia o rozwiązaniu angażu, powoduje dla niej obowiązek zapłaty składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, a w konsekwencji konieczność odprowadzania składek przez wnioskodawcę jako płatnika.

Czytaj dalej już od 9,90 zł (zamiast 39 zł)

Dostęp do treści RP.PL w serwisie i aplikacji:

  • codzienne wiadomości, wartościowe komentarze i opinie na serwisie
  • pogłębione reportaże i publicystyka w Plusie Minusie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama