Pracownicy się przebranżawiają. Z gastronomii do IT?

Pracownicy uciekają z gastronomii i hotelarstwa. Szukają nowych zajęć w innych sektorach gospodarki.

Publikacja: 13.04.2021 12:00

Pracownicy się przebranżawiają. Z gastronomii do IT?

Foto: Pracownicy z gastronomii przeżywają ciężkie chwile związane z zamknięciem ich branży. Źródło: Adobe Stock

Epidemia koronawirusa boleśnie uderzyła w wiele gałęzi gospodarki. Skutki Covid-19 odczuli m.in. przedsiębiorcy i pracownicy firm działających w branży restauracyjnej i hotelarskiej. Z najnowszych danych GUS wynika, że w sumie w ub.r. w sektorze gastronomii i zakwaterowania zlikwidowano 24,1 tys. miejsc pracy. Choć powstało 18,8 tys. nowych, to z rynku HoReCa zniknęło 5,3 tys. etatów. A co z pracownikami? Wielu poszło szukać pracy w zupełnie nowych dziedzinach. O skali niech świadczy fakt, że prawie 1,2 mln Polaków wzięło udział w bezpłatnych szkoleniach rozwijających umiejętności cyfrowe, organizowanych przez Microsoft i LinkedIn. Co ciekawe, Polska zajmuje drugie miejsce w Europie i szóstą pozycję na świecie wśród krajów, których mieszkańcy najaktywniej wykorzystują ścieżki rozwoju, jakie umożliwia globalna inicjatywa edukacyjna (na całym świecie w ciągu ledwie 9 miesięcy przeszkolono w jej ramach ponad 30 mln osób). Takie szkolenia pozwalają zwiększyć szanse na znalezienie pracy na zmieniającym się rynku.

Świąteczna oferta

PRO.RP.PL za 39 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Inwestycje
Jest porozumienie w sprawie prestiżowej inwestycji Mennicy
Inwestycje
Rafał Dębowski: Dlaczego rząd pozwala na paraliż inwestycyjny?
Materiał Promocyjny
Jakich benefitów pracownicy pragną najbardziej?
Materiał Partnera
Wskaźnik Zdrowia Organizacji docenia Wartę
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Materiał partnera
Eksperci z SAPERE dołączyli do EY
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką