W 2016 r. przyjęto ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, która zezwoliła rolnikom na produkcję oraz sprzedaż wytworzonej przez sobie żywności konsumentom finalnym oraz w ograniczonym zakresie do sklepów, restauracji i stołówek. Weszła ona w życie 1 stycznia 2017 r. Była ona odpowiedzią na oczekiwania rolników, ale nie spełniła ich w całości. Obecny projekt przygotowany przez Grzegorza Pudę, ministra rolnictwa i rozwoju wsi, wprowadza wiele udogodnień, które mogą stać się bodźcem do większego rozwoju mikro oraz małych podmiotów produkujących i handlujących żywnością. W uzasadnieniu do projektu podkreślono, że proponowane zmiany przepisów wynikają z założeń przyjętych w dokumencie rządowym „Polski Ład”, w którym zawarto m.in. inicjatywę „Uwolnienie rolniczego handlu detalicznego (RHD)”.