Dofinansowanie wczasów, kolonii i obozów, organizacja imprez kulturalnych, zakup biletów do kina, teatru czy na koncerty oraz karnety na siłownię lub basen – na to najczęściej firmy konsumują środki zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (zfśs). Większość nie zdaje sobie sprawy, że po spełnieniu konkretnych warunków mogą z niego finansować pracownikom także posiłki.
Co do zasady obowiązek utworzenia zfśs mają pracodawcy zatrudniający na 1 stycznia danego roku co najmniej 50 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty. Inni pracodawcy mogą go jednak utworzyć dobrowolnie. Są to środki finansowe gromadzone przez pracodawcę na osobnym rachunku bankowym. Zasady gospodarowania nimi reguluje ustawa z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (tekst jedn. DzU z 2022 r., poz. 923). Celem funduszu jest wsparcie socjalne uprawnionych do tego pracowników. Ustawa szeroko definiuje działalność socjalną, uznając, że jest nią udzielanie pomocy materialnej, rzeczowej lub finansowej.