Reklama
Rozwiń

Na pracy zdalnej nie wolno popijać alkoholu. Czy pracodawca może to skontrolować?

Wykonywanie obowiązków poza siedzibą firmy nie wyklucza kontroli trzeźwości pracownika, co do którego istnieją podejrzenia pracy pod wpływem alkoholu. Utrudnia jednak możliwość wykrycia stanu zatrudnionego i jego udowodnienie.

Publikacja: 16.06.2021 15:45

Na pracy zdalnej nie wolno popijać alkoholu. Czy pracodawca może to skontrolować?

Foto: Adobe Stock

Zasady pracy zdalnej, mimo licznych zapowiedzi, wciąż nie zostały uregulowane przepisami prawa. Pandemia to swoisty poligon do sprawdzania tej formy wykonywania obowiązków przez etatowców. W związku z tym oprócz wątpliwości dotyczących kwestii fundamentalnych, takich jak problem kosztów pracy zdalnej, zaczynają się pojawiać inne praktyczne problemy, w tym ten dotyczący wykonywania obowiązków pod wpływem alkoholu.

Ta kwestia przysparzała problemów jeszcze przed pandemią. Orzecznictwo Sądu Najwyższego nie było jednolite. Wraz z upływem lat dawało się jednak zauważyć pewne łagodzenie początkowo wyjątkowo surowego podejścia do spożywania nawet minimalnych ilości alkoholu w miejscu pracy. W czasie pandemii ilość pijanego alkoholu wręcz wzrosła, zaś praca w zaciszu domowego ogniska jeszcze bardziej sprzyja pracownikom, którzy chcą dodać sobie energii za pomocą procentów.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Kadry i Płace
Katarzyna Wójcik: Wyjazd wyjazdowi nierówny
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kadry i Płace
O czym należy pamiętać, zatrudniając młodocianych w wakacje?
Kadry i Płace
Jakie są korzyści z ugody z pracownikiem, który wyrządził firmie szkodę?
Kadry i Płace
Urlop u nowego szefa nie zawsze z czystą kartą
Kadry i Płace
Pracownik w trasie – kto za co płaci? Kiedy trzeba odprowadzić składki?