Eksport polskiego drobiu w tym roku jest siłą napędową polskiego rolnictwa i produkcji mięsnej. Od początku 2022 roku miesiąc do miesiąca, w ujęciu rok do roku, wzrasta wielkość sprzedaży za zagranicę oraz rośnie jej wartość pieniężna, co uplasowało drób na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych. Według danych opublikowanych w raporcie „Polski handel zagraniczny towarami rolno-spożywczymi w okresie styczeń – październik 2022 r. (dane wstępne)”, przygotowanym cyklicznie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w okresie od stycznia do października 2022 roku, nastąpił wzrost wartości eksportu mięsa drobiowego z 2 210 mln euro (w I-X 2021 roku) do 3 533 mln euro w okresie I-X 2022 roku, tj. o 59,9 proc. Natomiast ilościowo, w tym samym okresie, sprzedaż za granicę była większa o 7,7 proc. i wyniosła 1312 tys. ton (w I-X 2021 roku – 1218 tys. ton).