Aktualizacja: 18.05.2016 03:00 Publikacja: 18.05.2016 03:00
Foto: 123RF
We wniosku o interpretację spółka zajęła stanowisko, że dostawa wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych z grupowania 10.71.12.0 PKWiU powinna być opodatkowana 8-proc. stawką VAT, natomiast pieczywa świeżego z grupowania 10.71.11.0 PKWiU 5-proc. stawką VAT. Także wtedy, gdy daty minimalnej trwałości lub terminy przydatności do spożycia przewidziane dla tych towarów przekraczają odpowiednio: 45 dni (a w okresie do 1 kwietnia 2011 r. 14 dni) lub 14 dni. Swoje stanowisko spółka argumentowała tym, że ustawa o VAT w poz. 32 załącznika nr 3 oraz w poz. 23 załącznika nr 10 wprowadza kryterium stosowania stawki obniżonej (data trwałości, termin przydatności do spożycia), które nie wynika z dyrektywy. W jej ocenie system wspólnotowy nie różnicuje wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów jako świeże. W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Po rozpoczęciu i zakończeniu kontroli celno-skarbowej firma będzie mogła złożyć nie tylko korektę, ale także pie...
Zagraniczny fundusz inwestycyjny będzie mógł być zwolniony z CIT także wtedy, gdy jest zarządzany wewnętrznie, c...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas