Aktualizacja: 18.05.2016 03:00 Publikacja: 18.05.2016 03:00
Foto: 123RF
We wniosku o interpretację spółka zajęła stanowisko, że dostawa wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych z grupowania 10.71.12.0 PKWiU powinna być opodatkowana 8-proc. stawką VAT, natomiast pieczywa świeżego z grupowania 10.71.11.0 PKWiU 5-proc. stawką VAT. Także wtedy, gdy daty minimalnej trwałości lub terminy przydatności do spożycia przewidziane dla tych towarów przekraczają odpowiednio: 45 dni (a w okresie do 1 kwietnia 2011 r. 14 dni) lub 14 dni. Swoje stanowisko spółka argumentowała tym, że ustawa o VAT w poz. 32 załącznika nr 3 oraz w poz. 23 załącznika nr 10 wprowadza kryterium stosowania stawki obniżonej (data trwałości, termin przydatności do spożycia), które nie wynika z dyrektywy. W jej ocenie system wspólnotowy nie różnicuje wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów jako świeże. W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
Drobne rzeczy sprowadzane spoza Unii Europejskiej mogą być zwolnione z VAT. Niezależnie od tego, czy nabywca prz...
Oddział spółki zagranicznej, która ma już NIP, nie musi mieć drugiego, własnego, żeby wywiązywać się z obowiązkó...
Jeśli spółka dostała od samorządu rekompensatę, która ma pokryć stratę z działalności i nie wypływa bezpośrednio...
Wydatki na wynagrodzenia pracowników mogą być kilkakrotnie wykorzystane w ramach ulg wspomagających innowacyjność.
Gdy kontrola u podatnika będzie się przedłużała, to nie zapłaci on odsetek od podatków za czas tej kontroli. To...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas