Reklama

Różne stawki VAT dla pieczywa świeżego

Pieczywo świeże oraz wyroby ciastkarskie i ciastka świeże objęte podstawową stawką VAT nie są podobne do tych objętych stawką obniżoną. Kryterium przydatności do spożycia pieczywa ma istotne znaczenie dla konsumenta.

Publikacja: 18.05.2016 03:00

Różne stawki VAT dla pieczywa świeżego

Foto: 123RF

We wniosku o interpretację spółka zajęła stanowisko, że dostawa wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych z grupowania 10.71.12.0 PKWiU powinna być opodatkowana 8-proc. stawką VAT, natomiast pieczywa świeżego z grupowania 10.71.11.0 PKWiU 5-proc. stawką VAT. Także wtedy, gdy daty minimalnej trwałości lub terminy przydatności do spożycia przewidziane dla tych towarów przekraczają odpowiednio: 45 dni (a w okresie do 1 kwietnia 2011 r. 14 dni) lub 14 dni. Swoje stanowisko spółka argumentowała tym, że ustawa o VAT w poz. 32 załącznika nr 3 oraz w poz. 23 załącznika nr 10 wprowadza kryterium stosowania stawki obniżonej (data trwałości, termin przydatności do spożycia), które nie wynika z dyrektywy. W jej ocenie system wspólnotowy nie różnicuje wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów jako świeże. W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Reklama
Reklama
Reklama