Aktualizacja: 15.04.2015 03:00 Publikacja: 15.04.2015 03:00
Foto: Fotorzepa, Rafał Guz
Spółka prowadzi lokal (pełniący też funkcję klubu muzycznego), w którym oferuje do spożycia klientom różnego rodzaju produkty żywnościowe, przede wszystkim napoje. Firma wyjaśniła, że w jej ofercie znajdują się m.in. napoje zimne, napoje gorące i alkohole. Sprzedawane produkty żywnościowe są przeznaczone do spożycia w lokalu, więc spółka wykonuje na rzecz klientów dodatkowe czynności umożliwiające klientom komfortowe ich spożycie. Zatem jeśli klient nabywa w lokalu posiłek, to uzyskuje również dodatkowe świadczenia. Podatniczka zapytała, czy świadczenie obejmujące wydanie produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta jest usługą restauracyjną. Chciała się też upewnić co do możliwości stosowania obniżonych stawek i ustalania podstawy opodatkowania na podstawie art. 29a ustawy o VAT.
Ministerstwo Finansów przygotowało projekt przepisów, które przesuwają w czasie o dwa lata obowiązek raportowani...
Zniesienie opodatkowania wielokrotnych restrukturyzacji, a także obowiązku publikowania strategii podatkowej duż...
Przedsiębiorca będzie mógł złożyć pierwotną deklarację po rozpoczęciu oraz zakończeniu kontroli celno-skarbowej....
Przedsiębiorca będzie musiał płacić VAT dopiero po przekroczeniu 240 tys. zł rocznej sprzedaży. Tak wynika z pro...
Skarbówka może ściągać zaległy podatek spółki od członka jej zarządu. Ale powinien mieć możliwość zwolnienia z o...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas