Aktualizacja: 15.04.2015 03:00 Publikacja: 15.04.2015 03:00
Foto: Fotorzepa, Rafał Guz
Spółka prowadzi lokal (pełniący też funkcję klubu muzycznego), w którym oferuje do spożycia klientom różnego rodzaju produkty żywnościowe, przede wszystkim napoje. Firma wyjaśniła, że w jej ofercie znajdują się m.in. napoje zimne, napoje gorące i alkohole. Sprzedawane produkty żywnościowe są przeznaczone do spożycia w lokalu, więc spółka wykonuje na rzecz klientów dodatkowe czynności umożliwiające klientom komfortowe ich spożycie. Zatem jeśli klient nabywa w lokalu posiłek, to uzyskuje również dodatkowe świadczenia. Podatniczka zapytała, czy świadczenie obejmujące wydanie produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta jest usługą restauracyjną. Chciała się też upewnić co do możliwości stosowania obniżonych stawek i ustalania podstawy opodatkowania na podstawie art. 29a ustawy o VAT.
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas