Czy przedsiębiorca, który zapewnia załodze przekąski i napoje, musi sprawdzać przy ich wydawaniu, jaką umowę ma ich konsument? Rok temu skarbówka uważała, że tak. Teraz zmieniła zdanie. Zgadza się na rozliczenie w podatkowych kosztach firmy wydatków na jedzenie zarówno dla etatowców, jak i współpracowników na innych kontraktach.
Spójrzmy na interpretację dotyczącą spółki zajmującej się sprzedażą pasz dla zwierząt. Ma pracowników, współpracuje też z osobami prowadzącymi własne firmy, tzw. samozatrudnionymi. Zapewnia im wodę, herbatę, kawę, soki, ciastka, paluszki i owoce. Produkty są dostępne w biurze, można z nich korzystać bez ograniczeń.
Czy wydatki na przekąski i napoje są podatkowym kosztem? Spółka twierdzi, że tak. Argumentuje, że poczęstunek daje komfort pracy, co ma przełożenie na dobre wyniki biznesowe. Zadowolona załoga dobrze wykonuje swoje zadania, dzięki czemu firma uzyskuje wyższe przychody.
Czytaj więcej:
Co na to fiskus? Przyznał, że tworzenie przyjaznej atmosfery oraz dbałość o załogę przekłada się na większą efektywność pracy. Skutkiem takich działań są wyższe przychody. Oznacza to, że wydatki na udostępniane pracownikom i współpracownikom artykuły spożywcze można rozliczyć w podatkowych kosztach.
Jeszcze w zeszłym roku fiskus był jednak innego zdania. W jednej z interpretacji uznał, że kupowane dla załogi owoce mogą być podatkowym kosztem tylko w części przypadającej na pracowników. Wydatków na osoby zatrudnione na podstawie innych umów nie można rozliczyć w kosztach – twierdziła skarbówka. Nie pomogły argumenty o poprawie atmosfery pracy i dbaniu o kondycję załogi. A także o obowiązujących powszechnie firmowych standardach.
Czytaj więcej:
W innej ubiegłorocznej interpretacji skarbówka uznała, że katering można rozliczyć w kosztach tylko wtedy, gdy jest fundowany pracownikom. Natomiast posiłki dla osób, które nie są na etacie, nie mają wpływu na wykonanie umowy. Ostatnio jednak szef Krajowej Administracji Skarbowej zmienił tę interpretację, podkreślając, że wydatki na obiady dla współpracowników mają wpływ na stworzenie odpowiednich warunków do wykonywania obowiązków. Je także można rozliczyć w podatkowych kosztach.
Jak widać, podejście skarbówki ewoluuje. Przedsiębiorcy mają nadzieję, że ostatecznie zwycięży korzystne dla nich stanowisko prezentowane w ostatnich interpretacjach. Nie ma bowiem sensu rozdzielanie posiłków dla pracowników i pozostałych.
Numer interpretacji: 0111-KDIB1-2.4010.438.2021.1.MZA