Ważny wyrok dla producentów piwa. Chodzi o tzw. podatek cukrowy

Opłaty cukrowej nie można naliczać od naturalnej słodyczy, która powstaje w napojach np. w związku z fermentacją - uznał Naczelny Sąd Administracyjny.

Publikacja: 11.01.2023 12:28

Ważny wyrok dla producentów piwa. Chodzi o tzw. podatek cukrowy

Foto: Adobe Stock

mat

To bardzo ważne orzeczenie dla producentów piwa. Sądy nie widziały bowiem problemu, żeby specjalną opłatę cukrową wyliczać zarówno od cukrów dodanych w procesie produkcji, jak i tych naturalnych.

Wprowadzona od 1 stycznia 2021 r. opłata wywołuje wiele wątpliwości. Z wnioskiem o interpretację wystąpiła spółka, która jest dystrybutorem piwa w wielu państwach UE. W Polsce ma oddział, na zlecenie którego piwo produkują polskie browary. Jednym z nich – z uwagi na wzmożone zainteresowanie konsumentów – jest owocowe, smakowe piwo bezalkoholowe. Firma chciała się upewnić, czy ustalając od nich wysokość opłaty cukrowej, powinna ją obliczać wyłącznie od ilości cukrów dodanych w procesie produkcji, czy od sumy ilości cukrów dodanych w procesie produkcji i pochodzących z fermentacji. Sama była przekonana, że opłata nie dotyczy tych powstałych w procesie fermentacji.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Dostawa leków na innych i racjonalnych zasadach
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Prawo w firmie
Legislacja gospodarcza w stylu słabej drużyny futbolowej
Prawo w firmie
"Rzeczpospolita" znów liderem w kwestii własności intelektualnej
Prawo w firmie
Podwykonawstwo a prawo zamówień publicznych. Co mówi orzecznictwo KIO?
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Prawo w firmie
EUDR nabiera coraz wyraźniejszych kształtów. Co zakłada unijna regulacja?
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego