Dobre praktyki to za mało, musi działać system bezpieczeństwa

Nawet nieduża restauracja w której dochodzi do przerobu żywności musi opracować dość rygorystyczny system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Przepisy żywnościowe nie uzależniają obowiązku ich wdrożenia od liczby zatrudnionych czy wielkości firmy.

Aktualizacja: 25.01.2017 07:51 Publikacja: 25.01.2017 04:50

Dobre praktyki to za mało, musi działać system bezpieczeństwa

Foto: 123RF

Spór w sprawie dotyczył restauracji, która nie spełniała wszystkich wymogów sanitarno – czystościowych. Jej kłopoty miały związek z kontrolami przeprowadzonymi w połowie 2016 r. w wyniku których stwierdzono brak opracowanych zasad systemu HACCP, które mają zapewnić bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych, a także ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Reklama
Prawo w firmie
Deregulacja idzie pełną parą. Co już jest gotowe, co czeka w kolejce
Prawo w firmie
Adam Zakrzewski: Zmiany, na które czekał rynek mieszkaniowy
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Prawo w firmie
Deregulacja po 100 dniach: rząd przyjął większość postulatów zespołu Brzoski
Prawo w firmie
Ofensywa deregulacyjna zdenerwowała biznes. „Trudno to wszystko śledzić”
Reklama
Reklama