Konsumpcja, stymulowana przez Program 500+, nadal jest głównym motorem wzrostu gospodarczego. Przewidywana wartość rynku FMCG w 2019 r. wyniesie ok. 260 mld zł, co wpisuje się w tempo wzrostu z lat ubiegłych na poziomie 3 proc. r/r. Dominujące trendy związane są ze wzrostem znaczenia zdrowej żywności, cyfryzacji, działań angażujących społeczności oraz Big Data.
Czytaj też:
Sprzedaż zdrowej żywności będzie rosła - trendy na rynku FMCG
Prawie każdy konsument kupił coś w internecie
Kluczowym wydarzeniem dla branży w 2018 r. było wprowadzenie niedziel wolnych od handlu. Mimo, że obroty małych przedsiębiorców w niedziele zwiększyły się, sumaryczna sprzedaż w drobnych sklepach spadła. Wynika to z agresywnych działań marketingowych dużych sieci i dyskontów zachęcających klientów do robienia większych zakupów w soboty.
Konsumenci dokonują bardziej świadomych wyborów. Obecnie nawet w dyskontach znajdują się półki lub całe regały ze zdrową żywnością. Rozwój tego segmentu to nie tylko trend czy moda - wynika on z coraz większej dbałości Polaków o zdrowie. Klienci coraz częściej sięgają po produkty rzemieślnicze, wspierając drobnych producentów. To nisze, w których najwięksi gracze dopiero próbują swoich sił. Rosnąca świadomość konsumentów wymusiła na producentach wyraźne zaznaczanie składu produktu. Coraz bardziej popularna stała się tzw. „czysta etykieta".
Prognozujemy, że sprzedawcy detaliczni będą w większym stopniu korzystać ze sztucznej inteligencji, uczenia maszynowego oraz zbiorów danych klientów na poziomie sklepu. Pozwoli to zwiększyć sprzedaż i wzmocnić pozytywne doświadczenia zakupowe. Wykorzystywanie danych o preferencjach umożliwia dopasowanie do nich działań promocyjnych, logistycznych czy zakupowych i prowadzi do podejmowania bardziej świadomych decyzji. Część z nich będzie formułowana wyłącznie przez AI.
Cyfryzacja i strategia omnichannel umożliwiają łatwiejsze dotarcie do konsumenta z ofertą. Firmy coraz mniej chętnie przeznaczają duże budżety na tradycyjny marketing i reklamę. W 2018 r. skuteczne kampanie internetowe, dzięki którym producenci trafiali do precyzyjnie dobranych grup docelowych, można było prowadzić przy budżecie kilkunastokrotnie mniejszym niż w przypadku kanału ATL. Działania te stały się kluczem do generowania wzrostu sprzedaży.
Rok 2018 był branży FMCG rokiem pracowników. Zapewnienie ciągłości produkcji oraz sprzedaży było i będzie głównym wyzwaniem dla producentów. Średni wzrost płac prognozowany jest na poziomie 5 proc.. Dysproporcje pomiędzy wynagrodzeniami w międzynarodowych korporacjach i firmach lokalnych zmniejszają się, ale wciąż są widoczne i będą istotnym czynnikiem w pozyskiwaniu wykwalifikowanych kandydatów. Duże korporacje, chcąc utrzymać najlepszych pracowników, rozbudowują pakiety świadczeń pozapłacowych. Oferta mniejszych firm nie jest tak atrakcyjna, jednak świadomość konieczności inwestowania w pracowników rośnie.
Jakub Patecki Head of Growth
HANDEL
Produkty pierwszej potrzeby
Fast Moving Consumer Goods (FMCG) – tak po angielsku określa się produkty, które kupuje się na co dzień. To dobra szybkozbywalne lub produkty pierwszej potrzeby - napoje, słodycze, kosmetyki, wyroby tytoniowe, środki czystości, alkohol, leki dostępne bez recepty. Ale nie tylko one należą do branży FMCG. Tworzą ją też miejsca, w których te produkty są sprzedawane (dyskonty, super- i hipermarkety) oraz centra produkcyjne i dystrybucyjne, czyli te, w których są produkowane i magazynowane.