Zgodnie z przepisami ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – wody mineralne wprowadzone do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej i wydobywane z otworu znajdującego się na terytorium Polski muszą być uznane przez głównego inspektora sanitarnego. Gdy woda jest wydobywana na terenie innego państwa członkowskiego UE, wystarczy, że za naturalną wodę mineralną uzna ją właściwy organ tego państwa.

Główny inspektor sanitarny dokonuje takiego uznania w drodze decyzji administracyjnej (wcześniej zainteresowany podmiot musi złożyć wniosek). Podstawą do uzyskania pozytywnej decyzji jest przedłożenie przez zainteresowanego przedsiębiorcę oceny i kwalifikacji rodzajowej wody, potwierdzającej spełnienie wymagań dla naturalnych wód mineralnych. Te zaś zostały określone w rozporządzeniu ministra zdrowia z 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych. Oceny i kwalifikacji wody dokonuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.

Wykaz naturalnych wód mineralnych ogłaszany jest przez głównego inspektora sanitarnego w formie obwieszczenia. Ponadto GIS przekazuje listę uznanych naturalnych wód mineralnych do Komisji Europejskiej. Ta na swojej stronie internetowej publikuje wykaz wszystkich uznanych wód mineralnych państw członkowskich. Jest on także ogłaszany w dzienniku urzędowym UE.

Rozlewnie podlegają obowiązkowej rejestracji oraz zatwierdzeniu przez właściwego terenowo powiatowego inspektora sanitarnego oraz objęte są przez te organy bieżącym nadzorem sanitarnym. W latach 2007–2010 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej kontrolowały rocznie średnio 97 proc. rozlewni naturalnych wód mineralnych, źródlanych i stołowych.

Nadzór nad obrotem naturalnych wód mineralnych (źródlanych, stołowych) obejmuje również pobieranie do badania prób w miejscach produkcji oraz sprzedaży tych wód. Próbki pobierane są przez wykwalifikowanych pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych szczebla powiatowego (PSSE) lub granicznych stacji sanitarno-epidemiologicznych (GSSE).

Próbki są pobierane zgodnie z przyjętym na dany rok planem pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu. Próbki poddaje się w szczególności badaniom mikrobiologicznym w celu wykluczenia obecności bakterii z grupy coli, np. Escherichia coli, oraz poddawane są także badaniom chemicznym pod kątem obecności w nich metali szkodliwych dla zdrowia.