Reklama

Jakość sałatki zależy od szczelności opakowania

To przedsiębiorca odpowiada za produkt końcowy. Jego rolą jest wprowadzenie oraz stosowanie takich procedur kontrolnych w procesie wytwarzania, które pozwolą na zapewnienie jakości handlowej artykułów zgodnej z wymaganiami prawa żywnościowego.

Publikacja: 05.12.2015 12:15

Jakość sałatki zależy od szczelności opakowania

Foto: 123RF

Sprawa dotyczyła kary dla spółki za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno- -spożywczego o niewłaściwej jakości handlowej. Konkretnie chodziło o sałatkę z datą produkcji – październik 2013 r. i minimalną datą przydatności do spożycia upływającą rok później.

Z akt sprawy wynikało, że w styczniu 2014 r. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadził kontrolę w spółce. W jej trakcie pracownik inspekcji pobrał próbkę z partii feralnej sałatki.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Prawo w firmie
Zamówienia publiczne nie dla firm z Chin czy Turcji. Nowe prawo już obowiązuje
Prawo w firmie
Więcej zamówień z wolnej ręki. Zmiany w zamówieniach publicznych
Prawo w firmie
Czy skargę do sądu na decyzję skarbówki można złożyć przez e-Doręczenia?
Prawo w firmie
AI Act. Zaczęła obowiązywać jedna z najbardziej kontrowersyjnych części rozporządzenia
Prawo w firmie
Nowa ustawa sankcyjna nie pozwoli spryciarzom na zakazany handel z Rosji
Reklama
Reklama
Reklama