Jakość sałatki zależy od szczelności opakowania

To przedsiębiorca odpowiada za produkt końcowy. Jego rolą jest wprowadzenie oraz stosowanie takich procedur kontrolnych w procesie wytwarzania, które pozwolą na zapewnienie jakości handlowej artykułów zgodnej z wymaganiami prawa żywnościowego.

Publikacja: 05.12.2015 12:15

Jakość sałatki zależy od szczelności opakowania

Foto: 123RF

Sprawa dotyczyła kary dla spółki za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno- -spożywczego o niewłaściwej jakości handlowej. Konkretnie chodziło o sałatkę z datą produkcji – październik 2013 r. i minimalną datą przydatności do spożycia upływającą rok później.

Z akt sprawy wynikało, że w styczniu 2014 r. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadził kontrolę w spółce. W jej trakcie pracownik inspekcji pobrał próbkę z partii feralnej sałatki.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki
Prawo w firmie
Co obejmie deregulacja? Zespół Brzoski może wrócić do gotowych projektów
Prawo w firmie
Zlikwidują Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców? Jest oświadczenie
Prawo w firmie
Rząd wytoczy groźną broń przeciw szarej strefie. Dotknie rynku odzieży, obuwia i betonu
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Prawo w firmie
„Sprawdzamy”. Zespół Rafała Brzoski przedstawił propozycje zmian prawnych
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń