- Pracownicy spółki w czasie delegacji umawiają się na spotkania z kontrahentami firmy, zapraszając ich na obiad czy kolację do restauracji. Jak rozliczać koszty takiego posiłku? Czy o jego wartość należy pomniejszać należne pracownikowi diety? – pyta czytelniczka.
Często zdarza się, że oddelegowany pracownik podczas podróży służbowej zaprasza kontrahenta do restauracji, gdzie spożywają wspólny posiłek. Za posiłek pracownika podczas spotkania z kontrahentem w trakcie podróży służbowej płaci pracodawca. Kwota wydana na posiłki jest zazwyczaj wyższa od diety przysługującej pracownikowi na podstawie rozporządzenia. Organy podatkowe przyjmują, że spożyty w czasie spotkania z kontrahentem posiłek można traktować jako służący prawidłowemu wykonaniu przez delegowanych pracowników obowiązków służbowych. Nie ma podstaw do twierdzenia, że posiłki finansowane przez pracodawcę delegującego tych pracowników w celu efektywnego przeprowadzenia spotkania są dla pracowników jakimkolwiek przysporzeniem. Ich wartość nie jest nich przychodem ze stosunku pracy z tytułu nieodpłatnego świadczenia podlegającym opodatkowaniu PIT.
Atmosfera spotkania, której sprzyja wspólne spożywanie posiłku, ma wpływ na ewentualne korzyści finansowe podatnika ze współpracy z firmami uczestników tych spotkań. Pracownicy nie biorą udziału w spotkaniu jako osoby prywatne, ale jako reprezentanci podatnika, swojego pracodawcy. Są to spotkania służbowe i wchodzą w zakres obowiązków pracowników. Gdy faktyczne korzyści z oferowanych posiłków odnosi przede wszystkim podatnik pracodawca, a nie jego pracownicy, to nie można stwierdzić, że wystąpi po ich stronie przysporzenie majątkowe stanowiące przychód ze stosunku pracy podlegający opodatkowaniu PIT (interpretacja Izby Skarbowej w Łodzi z 10 lutego 2014 r., IPTPB1/415-710/13-4/MD; interpretacja Izby Skarbowej w Warszawie z 4 września 2014 r., IPPB2/415-529/14-2/MK).