- Pracownicy spółki w czasie delegacji umawiają się na spotkania z kontrahentami firmy, zapraszając ich na obiad czy kolację do restauracji. Jak rozliczać koszty takiego posiłku? Czy o jego wartość należy pomniejszać należne pracownikowi diety? – pyta czytelniczka.
Często zdarza się, że oddelegowany pracownik podczas podróży służbowej zaprasza kontrahenta do restauracji, gdzie spożywają wspólny posiłek. Za posiłek pracownika podczas spotkania z kontrahentem w trakcie podróży służbowej płaci pracodawca. Kwota wydana na posiłki jest zazwyczaj wyższa od diety przysługującej pracownikowi na podstawie rozporządzenia. Organy podatkowe przyjmują, że spożyty w czasie spotkania z kontrahentem posiłek można traktować jako służący prawidłowemu wykonaniu przez delegowanych pracowników obowiązków służbowych. Nie ma podstaw do twierdzenia, że posiłki finansowane przez pracodawcę delegującego tych pracowników w celu efektywnego przeprowadzenia spotkania są dla pracowników jakimkolwiek przysporzeniem. Ich wartość nie jest nich przychodem ze stosunku pracy z tytułu nieodpłatnego świadczenia podlegającym opodatkowaniu PIT.