Aktualizacja: 08.04.2015 02:00 Publikacja: 08.04.2015 02:00
- Pracownicy spółki w czasie delegacji umawiają się na spotkania z kontrahentami firmy, zapraszając ich na obiad czy kolację do restauracji. Jak rozliczać koszty takiego posiłku? Czy o jego wartość należy pomniejszać należne pracownikowi diety? – pyta czytelniczka.
Często zdarza się, że oddelegowany pracownik podczas podróży służbowej zaprasza kontrahenta do restauracji, gdzie spożywają wspólny posiłek. Za posiłek pracownika podczas spotkania z kontrahentem w trakcie podróży służbowej płaci pracodawca. Kwota wydana na posiłki jest zazwyczaj wyższa od diety przysługującej pracownikowi na podstawie rozporządzenia. Organy podatkowe przyjmują, że spożyty w czasie spotkania z kontrahentem posiłek można traktować jako służący prawidłowemu wykonaniu przez delegowanych pracowników obowiązków służbowych. Nie ma podstaw do twierdzenia, że posiłki finansowane przez pracodawcę delegującego tych pracowników w celu efektywnego przeprowadzenia spotkania są dla pracowników jakimkolwiek przysporzeniem. Ich wartość nie jest nich przychodem ze stosunku pracy z tytułu nieodpłatnego świadczenia podlegającym opodatkowaniu PIT.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas