Tak wynika z [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=73956]rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279)[/link].

Zgodnie z nim firma ma obowiązek dostarczania napojów zatrudnionym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25 stopni C, przy pracach na otwartej przestrzeni w temperaturze powyżej 25 stopni C i na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C.

Ilość napojów powinna zaspokajać potrzeby pracowników. Ponadto powinny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej.

Przepisy nie określają rodzaju napoju (bezalkoholowego), jaki ma być do dyspozycji. Wszystko zależy od pracodawcy albo uzgodnień z pracownikami.