Część napiwków rozlicza pracodawca

Właściciel restauracji musi pobrać zaliczkę na podatek od dobrowolnych datków dla kelnerów wpłacanych przez terminal.

Aktualizacja: 18.10.2021 10:30 Publikacja: 17.10.2021 11:20

Część napiwków rozlicza pracodawca

Foto: Adobe Stock

Fiskus nie ma wątpliwości, że napiwek jest przychodem kelnera. Jeśli jest przekazywany za pośrednictwem pracodawcy, to należy go rozliczyć tak jak podstawowe wynagrodzenie. Tak wynika z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 13 września 2021 r. (0115-KDIT2.4011.462.2021. 1.MM).

Wystąpiła o nią spółka prowadząca restaurację. Pracujący w niej kelnerzy często otrzymują napiwki. Odbywa się to w dwóch formach. Pierwsza: klienci przekazują resztę lub inną kwotę w gotówce. Druga: doliczają napiwek do płatności poprzez terminal. W tej drugiej sytuacji po przeprowadzeniu transakcji kelner pobiera gratyfikację, za zgodą menedżera, w gotówce z kasy restauracji. Wypłaty są rejestrowane w ewidencji. Wpisuje się do niej datę i numer transakcji, kwotę, oraz imię i nazwisko kelnera. Miesięczne zestawienie pobranych przez terminal napiwków menedżer przekazuje do księgowości. Spółka podkreśla, że stosowane przez nią systemy sprzedażowe pozwalają określić i jednoznacznie przypisać kwoty poszczególnych kwot konkretnym pracownikom.

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Odzież to sprawa osobista
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Czy przedsiębiorca rozliczy ubranie w firmowych kosztach PIT
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Fiskus może żądać zapłaty przed wydaniem decyzji ostatecznej
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Kto jest rzeczywistym właścicielem dla celów podatku u źródła
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Dwa odrębne świadczenia przy ładowaniu pojazdów elektrycznych