Część napiwków rozlicza pracodawca

Właściciel restauracji musi pobrać zaliczkę na podatek od dobrowolnych datków dla kelnerów wpłacanych przez terminal.

Aktualizacja: 18.10.2021 10:30 Publikacja: 17.10.2021 11:20

Część napiwków rozlicza pracodawca

Foto: Adobe Stock

Fiskus nie ma wątpliwości, że napiwek jest przychodem kelnera. Jeśli jest przekazywany za pośrednictwem pracodawcy, to należy go rozliczyć tak jak podstawowe wynagrodzenie. Tak wynika z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 13 września 2021 r. (0115-KDIT2.4011.462.2021. 1.MM).

Wystąpiła o nią spółka prowadząca restaurację. Pracujący w niej kelnerzy często otrzymują napiwki. Odbywa się to w dwóch formach. Pierwsza: klienci przekazują resztę lub inną kwotę w gotówce. Druga: doliczają napiwek do płatności poprzez terminal. W tej drugiej sytuacji po przeprowadzeniu transakcji kelner pobiera gratyfikację, za zgodą menedżera, w gotówce z kasy restauracji. Wypłaty są rejestrowane w ewidencji. Wpisuje się do niej datę i numer transakcji, kwotę, oraz imię i nazwisko kelnera. Miesięczne zestawienie pobranych przez terminal napiwków menedżer przekazuje do księgowości. Spółka podkreśla, że stosowane przez nią systemy sprzedażowe pozwalają określić i jednoznacznie przypisać kwoty poszczególnych kwot konkretnym pracownikom.

Wiedza dla profesjonalistów w nowym PRO.RP.PL

Zyskaj dostęp do najnowszych raportów, analiz, orzeczeń, prognoz i komentarzy niezbędnych w Twojej codziennej pracy, przygotowanych przez ekspertów Rzeczpospolitej.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Zapłata przedawnionych odsetek – skutki w CIT
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jak opodatkować wyciąg narciarski podatkiem od nieruchomości
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Planujesz reorganizację transgraniczną? Najpierw uprzedź fiskusa
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Wynajem pokoi gościnnych na wsi podlega VAT
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jak mikro i małe jednostki amortyzują środki trwałe
Materiał Promocyjny
Jak wygląda auto elektryczne