Aktualizacja: 18.10.2021 10:30 Publikacja: 17.10.2021 11:20
Foto: Adobe Stock
Fiskus nie ma wątpliwości, że napiwek jest przychodem kelnera. Jeśli jest przekazywany za pośrednictwem pracodawcy, to należy go rozliczyć tak jak podstawowe wynagrodzenie. Tak wynika z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 13 września 2021 r. (0115-KDIT2.4011.462.2021. 1.MM).
Wystąpiła o nią spółka prowadząca restaurację. Pracujący w niej kelnerzy często otrzymują napiwki. Odbywa się to w dwóch formach. Pierwsza: klienci przekazują resztę lub inną kwotę w gotówce. Druga: doliczają napiwek do płatności poprzez terminal. W tej drugiej sytuacji po przeprowadzeniu transakcji kelner pobiera gratyfikację, za zgodą menedżera, w gotówce z kasy restauracji. Wypłaty są rejestrowane w ewidencji. Wpisuje się do niej datę i numer transakcji, kwotę, oraz imię i nazwisko kelnera. Miesięczne zestawienie pobranych przez terminal napiwków menedżer przekazuje do księgowości. Spółka podkreśla, że stosowane przez nią systemy sprzedażowe pozwalają określić i jednoznacznie przypisać kwoty poszczególnych kwot konkretnym pracownikom.
Organy podatkowe potwierdzają, że jeżeli podmiot zarządzający serwisem internetowym pobiera od twórców prowizję...
Polski przedsiębiorca zatrudniający cudzoziemca musi przede wszystkim ustalić jego rezydencję podatkową. Od tego...
Cudzoziemcy mogą w Polsce zakładać firmę na takich samych zasadach jak obywatele polscy. Ukraińcy prowadzący dzi...
Temat rezerw tworzonych na przyszłe świadczenia dla pracowników wraca co roku wraz z zamknięciem sprawozdań fina...
NSA uznał, że wyłączenie z limitu kosztów usług niematerialnych ma charakter wyjątkowy i nie obejmuje finalnych...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas