Zamawiany przez firmę posiłek nie musi się zbytnio oddalić od kuchni, w której jest przygotowywany, by usługa z gastronomicznej, gorzej traktowanej przez ustawę o VAT, stała się cateringiem, dającym prawo do odliczenia na zasadach ogólnych.

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w niedawnej interpretacji potwierdził stanowisko podatnika prowadzącego hotele, że może odliczać VAT z faktur wystawianych przez firmy prowadzące restauracje w hotelowych budynkach (nr IPTPP4/443-822/13-4/UNR).

Podatnik wyjaśnił, że świadczy usługi hotelowe w dwóch obiektach hotelowych, których jest właścicielem. W każdym z nich znajdują się pomieszczenia restauracji wraz z zapleczem kuchenno-cateringowym oraz magazyny. Pomieszczenia te zostały odpłatnie udostępnione innym firmom.

Z dzierżawcami właściciel hoteli zawarł umowy o przygotowanie, dostarczanie i serwowanie posiłków dla gości hotelowych korzystających z noclegów lub sal konferencyjnych. Posiłki są przygotowywane na zapleczach kuchennych, w pomieszczeniach hotelowych i dostarczane gościom hotelowym w formie stołu szwedzkiego w salach restauracyjnych lub konferencyjnych, a na życzenie gości także do pokoi hotelowych.

Restauratorzy dokumentują fakturami wydanie posiłków na zlecenie hotelarza. Każdy z nich prowadzi ponadto działalność gastronomiczną dla klientów zewnętrznych, niebędących gośćmi hotelu.

Przedsiębiorstwo hotelarskie zapytało o możliwość odliczenia VAT od nabytych posiłków. Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT podatnik nie może obniżyć podatku należnego o VAT naliczony od nabywanych przez niego usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem dotyczącym przewozu pasażerów, który nie ma znaczenia dla sprawy hotelu.

Podatnik uznał jednak, że kupuje usługę cateringową, a to nie to samo co usługa gastronomiczna. Izba skarbowa przyznała mu rację. Podstawowa różnica – jak wskazał organ – sprowadza się do tego, że usługa gastronomiczna polega na świadczeniu usługi w restauracji (tj. w pomieszczeniu będącym w posiadaniu podmiotu realizującego usługę), podczas gdy katering ma charakter dostarczenia na zamówienie gotowej potrawy do lokalizacji wskazanej przez zlecającego.

Izba skarbowa odwołała się m.in. do Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

– W dziale 56 ww. klasyfikacji mieszczą się „usługi związane z wyżywieniem", w tym pod symbolem PKWiU 56.2 „usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) i pozostałe usługi gastronomiczne". Natomiast pod symbolem PKWiU 56.21 zostały sklasyfikowane „usługi przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering)". – Jak wynika z powyższego, usługa cateringowa nie jest sklasyfikowana jako usługa gastronomiczna, co oznacza, iż nie są one tożsame – wyjaśnił organ.