Korzystanie z usług firm kateringowych stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Duże zapotrzebowanie na katering sprawia, że kolejne osoby rozpoczynają działalność gospodarczą polegającą na przygotowywaniu oraz dostarczaniu posiłków i napojów. Część tych przedsiębiorców zamierza skorzystać z opodatkowania w formie ryczałtu. W praktyce jednak powstają problemy, jaką stawkę należy zastosować do usług kateringowych. Konkretnie zaś chodzi o odpowiedź na pytanie, czy katering można zaliczyć do usług gastronomicznych.

[srodtytul]Dwie różne stawki[/srodtytul]

Rozstrzygnięcie tej kwestii ma bardzo konkretny wymiar. Otóż dla działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc., obowiązuje stawka ryczałtu w wysokości 3 proc. Natomiast przychody z działalności usługowej, w tym gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc., opodatkowane są według stawki 8,5 proc.

[srodtytul]Działalność usługowa[/srodtytul]

Zgodnie z ustawą o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, działalność usługowa to pozarolnicza działalność gospodarcza, której przedmiotem są czynności zaliczane do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU).

W myśl tej klasyfikacji za działalność usługową uważa się taką, której przedmiotem są wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym nietworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych (usługi na rzecz produkcji).

Ponadto za działalność usługową uważane są wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone do celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnonarodowej.

[srodtytul]To nie gastronomia[/srodtytul]

Wprowadzona w rozporządzeniu Rady Ministrów Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług w dziale 55 usługi hotelarskie i gastronomiczne wyróżnia obok usług gastronomicznych (PKWiU 55.30) również usługi kateringowe (PKWiU 55.52).

Z tego wynika, że usługi te nie są sklasyfikowane w PKWiU jako gastronomiczne, lecz odrębnie. Na takim stanowisku stoją też organy podatkowe [b](np. interpretacja Izby Skarbowej w Warszawie z 9 grudnia 2008 r., IPPB1/415-1098/08-3/ES).[/b]

Jeżeli zatem przedsiębiorca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki i napoje dla odbiorców zewnętrznych, to nie będzie to potraktowane jako usługa gastronomiczna. Katering zostanie zatem uznany za usługę, która zgodnie z ustawą o zryczałtowanym podatku dochodowym podlega stawce 8,5 proc.

W przepisach wykonawczych dotyczących Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wymienia się oprócz usług gastronomicznych również usługi polegające na dostarczaniu posiłków dla odbiorców zewnętrznych (kateringowe). W związku z tym pani Małgorzata nie będzie mogła się rozliczać według 3-proc. stawki ryczałtu przewidzianej dla działalności gastronomicznej. Swoje przychody będzie musiała opodatkować stawką 8,5 proc.

[ramka][b]Przykład[/b]

Pani Małgorzata zamierza rozpocząć prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej samodzielnie lub jako wspólnik spółki cywilnej. Działalność będzie polegała na świadczeniu usług kateringowych, czyli przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych. Pani Małgorzata postanowiła, że będzie opłacać podatek dochodowy w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.[/ramka]