Odpowiedzialność producenta za fałszowanie wyrobów drobiarskich

Polędwica kojarzona jest z określonym rodzajem wyrobów oraz wysoką jakością. Używanie tej nazwy przez przedsiębiorcę do wyrobu homogenizowanego, bez wyraźnych kawałków mięsa o zwartej strukturze, to fałszowanie produktu.

Aktualizacja: 17.10.2015 12:02 Publikacja: 17.10.2015 11:00

Odpowiedzialność producenta za fałszowanie wyrobów drobiarskich

Foto: 123RF

Sprawa dotyczyła kary za fałszowanie wyrobów drobiarskich. Kłopoty przedsiębiorstwa zaczęły się po kontroli wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych jakości przetworów drobiowych. W jej wyniku stwierdzono, że w produkcie „polędwica z warzywami" nie ma kawałków mięsa o zachowanej strukturze tkanki mięśni piersiowych drobiu. Okazało się, że został on wyprodukowany ze zhomogenizowanej masy, co było niezgodne z wymaganiami.

Pozostało 94% artykułu

PRO.RP.PL za 19 zł

Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Prawo w firmie
Komisja Europejska zaskarżyła Polskę do TSUE. Chodzi o minimalny podatek dochodowy
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Prawo w firmie
Należyta staranność to nie bat na przedsiębiorców
Prawo w firmie
Czy kupowanie fałszywych opinii w internecie da korzyści podatkowe?
Prawo w firmie
Zmiany w załatwianiu spraw ze skarbówką. Chodzi o kontakt z pracownikami US
Materiał Promocyjny
Strategia T-Mobile Polska zakładająca budowę sieci o najlepszej jakości przynosi efekty
Prawo w firmie
Sygnaliści. Jak będzie działał mechanizm zgłoszeń zewnętrznych