- Pracownik podczas delegacji krajowej miał zapewnioną obiadokolację w zakresie opłaty konferencyjnej poniesionej przez pracodawcę. W jaki sposób zakwalifikować ten posiłek w odniesieniu do należnej pracownikowi diety?
– pyta czytelnik.
Obecnie każdy posiłek, który pracownik otrzymuje bezpłatnie podczas delegacji krajowej lub zagranicznej wpływa na wysokość należnej mu diety. Przy wyjeździe służbowym na terenie kraju kwotę pełnej diety zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie – 25 proc. diety,
- obiad – 50 proc. diety,
- kolacja – 25 proc. diety.
Zapewnienie wyżywienia oznacza tu każde umożliwienie pracownikowi korzystania z posiłku bez obciążania go kosztami. Istotny jest także związek tego „zapewnienia" z pracodawcą. Diety nie obniży kolacja spożyta u przyjaciół mieszkających w miejscowości, do której pracownik udał się w celach służbowych.
Wpłynie na nią jednak zarówno posiłek kupiony – bezpośrednio lub pośrednio przez pracodawcę (np. objęty opłatą konferencyjną), jak również otrzymany w związku z zatrudnieniem (np. obiad, na który delegowany został zaproszony przez kontrahenta pracodawcy).
Dietę obniża każdy posiłek zapewniony podwładnemu. Jednak w sytuacji, gdy pracownik otrzymał „obiadokolację", nie można obcinać diety o wyższą wartość procentową niż została przypisana do jednego posiłku. Jest to nadal jeden posiłek, więc nie można obniżyć diety o 75 proc. (jak za dwa posiłki). Pracownik nie ma bowiem zapewnionej, niezależnie od użytej nazwy, możliwości skorzystania z obiadu i kolacji w rozumieniu posiłków pomniejszających wysokość diety.
W odniesieniu do delegacji krajowej istotne znaczenie ma jednak to, czy obiadokolację zakwalifikować jako obiad (obniżenie diety o 50 proc.), czy też jako kolację (obniżenie diety o 25 proc.). Takiego problemu nie ma przy wyjazdach zagranicznych, ponieważ § 14 ust. 2 rozporządzenia MPiPS z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (DzU z 2013 r., poz. 167) do obu tych posiłków przypisuje po 30 proc. diety.
Potocznie jednak obiadokolacją określa się „obiad spożywany w porze kolacji", „posiłek o charakterze obiadu spożywany w porze kolacji", „późny obiad". Takie rozumienie tego określenia wskazywane słownikowo prowadzi do wniosku, że taki posiłek zapewniony w trakcie delegacji obniży dietę o 50 proc.