Aktualizacja: 20.07.2021 14:53 Publikacja: 20.07.2021 16:30
Foto: Adobe Stock
Kucharz zamierza w ramach działalności gospodarczej świadczyć usługi gastronomiczne na rzecz swoich kontrahentów (restauracji), jako ich podwykonawca. Istotą tych usług będzie sprzedaż usług gastronomicznych, obejmujących przygotowywanie posiłków na rzecz podmiotów zewnętrznych, z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5 proc. W ramach współpracy kucharz będzie zobowiązany do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które będą się znajdować w siedzibach jego kontrahentów, oni też będą dostarczać produkty, przy użyciu których Kucharz będzie wykonywał swą usługę. Otrzymane od kucharza posiłki kontrahenci (restauracje) będą sprzedawać swoim docelowym klientom. Świadczone usługi Kucharz klasyfikuje się do grupy usług oznaczonych symbolem PKWiU 56.29.19.0 – pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę. Czy w przypadku sprzedaży usług gastronomicznych (z wyłączeniem napojów alkoholowych o zawartości powyżej 1,5 proc.) kucharz, prowadząc działalność gospodarczą jako osoba fizyczna opodatkowana w formie ryczałtu ewidencjonowanego, może do tego typu przychodów stosować 3 proc. na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym PIT?
W tym roku w maju było jak w tytule piosenki Maanamu. Ale to wyjątek od reguły. Z każdym rokiem jest coraz ciepl...
Browary Warszawskie i wrocławska Kępa Mieszczańska to propozycja Echo Group dla inwestorów zainteresowanych wykończonymi mieszkaniami w prestiżowych lokalizacjach, gotowymi do zarabiania od zaraz.
Trwają prace nad zmianą przepisów dotyczących BHP w zakresie temperatur maksymalnych w miejscu pracy. Korzystają...
Za zaległości spółki z o.o. odpowiadają solidarnie całym swoim majątkiem członkowie jej zarządu, jeżeli egzekucj...
System kaucyjny zacznie działać w październiku br. Każda placówka ma do wyboru dwie metody zbiórki opakowań – ma...
Greenwashing stał się istotnym problemem wobec rosnącej popularności produktów ekologicznych oraz inwestycji ESG...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas