Aktualizacja: 20.07.2021 14:53 Publikacja: 20.07.2021 16:30
Foto: Adobe Stock
Kucharz zamierza w ramach działalności gospodarczej świadczyć usługi gastronomiczne na rzecz swoich kontrahentów (restauracji), jako ich podwykonawca. Istotą tych usług będzie sprzedaż usług gastronomicznych, obejmujących przygotowywanie posiłków na rzecz podmiotów zewnętrznych, z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5 proc. W ramach współpracy kucharz będzie zobowiązany do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które będą się znajdować w siedzibach jego kontrahentów, oni też będą dostarczać produkty, przy użyciu których Kucharz będzie wykonywał swą usługę. Otrzymane od kucharza posiłki kontrahenci (restauracje) będą sprzedawać swoim docelowym klientom. Świadczone usługi Kucharz klasyfikuje się do grupy usług oznaczonych symbolem PKWiU 56.29.19.0 – pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę. Czy w przypadku sprzedaży usług gastronomicznych (z wyłączeniem napojów alkoholowych o zawartości powyżej 1,5 proc.) kucharz, prowadząc działalność gospodarczą jako osoba fizyczna opodatkowana w formie ryczałtu ewidencjonowanego, może do tego typu przychodów stosować 3 proc. na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym PIT?
Organizatorzy wyjazdów na obozy i kolonie, a także rodzice i opiekunowie wyjeżdżających dzieci mają prawo zażąda...
Obowiązujące od czerwca przepisy zakazują wydania zezwolenia na pracę, jeżeli cudzoziemiec miałby wykonywać prac...
Nawet jeśli fundacja podejmie określone czynności, to dopóki nie są one zorganizowane, ciągłe i zarobkowe, dopót...
Obecnie dzieci stają się nadawcami reklam dla dzieci, co nie powinno mieć miejsca. Za ich działaniami stoją rodz...
Dochodów (przychodów) z dywidend i z udziału w zyskach osób prawnych nie łączy się z dochodami opodatkowanymi we...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas