Aktualizacja: 20.07.2021 14:53 Publikacja: 20.07.2021 16:30
Foto: Adobe Stock
Kucharz zamierza w ramach działalności gospodarczej świadczyć usługi gastronomiczne na rzecz swoich kontrahentów (restauracji), jako ich podwykonawca. Istotą tych usług będzie sprzedaż usług gastronomicznych, obejmujących przygotowywanie posiłków na rzecz podmiotów zewnętrznych, z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5 proc. W ramach współpracy kucharz będzie zobowiązany do korzystania ze sprzętów i narzędzi, które będą się znajdować w siedzibach jego kontrahentów, oni też będą dostarczać produkty, przy użyciu których Kucharz będzie wykonywał swą usługę. Otrzymane od kucharza posiłki kontrahenci (restauracje) będą sprzedawać swoim docelowym klientom. Świadczone usługi Kucharz klasyfikuje się do grupy usług oznaczonych symbolem PKWiU 56.29.19.0 – pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę. Czy w przypadku sprzedaży usług gastronomicznych (z wyłączeniem napojów alkoholowych o zawartości powyżej 1,5 proc.) kucharz, prowadząc działalność gospodarczą jako osoba fizyczna opodatkowana w formie ryczałtu ewidencjonowanego, może do tego typu przychodów stosować 3 proc. na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym PIT?
Dłużnik nie musi już przepisywać majątku na konkubinę, by ukryć go przed komornikiem. Może wykorzystać do tego l...
Wyegzekwowanie należności w niektórych sprawach jest problemem. Wiele egzekucji kończy się wydaniem postanowieni...
Początek 2025 roku przyniósł szereg komunikatów Urzędu Regulacji Energetyki, które wywołały liczne wątpliwości n...
Przedsiębiorca, decydując się na współpracę z sektorem publicznym, powinien pamiętać, że rządzi się ona innymi p...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Kodeks cywilny zawiera regulacje, na podstawie których wykonawca może domagać się dostosowania wysokości wynagro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas