Podstawowy obowiązek wynika z art. 209 [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=B5E347C50E4D2860978BAD3D891C7A48?n=1&id=76037&wid=337521]kodeksu pracy[/link]. Przedsiębiorca, który jest pracodawcą, musi w ciągu 30 dni od zatrudnienia pierwszego pracownika zawiadomić o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz o przewidywanej liczbie pracowników. To samo musi zrobić w razie zmiany miejsca, rodzaju i zakresu działalności.
[b]Obowiązek ten nie dotyczy pracodawców zatrudniających wyłącznie osoby wykonujące pracę na innej podstawie niż stosunek pracy (np. umowa-zlecenie, umowa o dzieło)[/b]. Chodzi bowiem o ochronę i bezpieczeństwo pracy.
Powiadomienia przedsiębiorca dokonuje na piśmie. Jest to nieodpłatne. Wypełnia się w tym celu formularz, którego wzór jest dostępny na stronach internetowych wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych, np. www.wsse.waw.pl.
Podaje się w nim nie tylko liczbę zatrudnionych, ale i czynniki szkodliwe występujące w miejscu pracy. Niezawiadomienie o tych sprawach jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika i podlega karze (z art. 283 § 2 pkt 1 k.p.), czyli grzywnie od 1000 do 30 tys. zł.
[srodtytul]Przed użytkowaniem [/srodtytul]
Przedsiębiorca, który planuje rozpocząć swoją działalność w nowym budynku albo zamierza zaadaptować na ten cel obiekt budowlany lub jego część, w pierwszej kolejności powinien postępować zgodnie z [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=F00B2E9B00996D0383E7EC28F2EB46E7?id=183262]prawem budowlanym (tekst jedn. DzU z 2006 r. nr 156, poz. 1118, ze zm.)[/link].
Ten, w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, ma obowiązek zawiadomić nie tylko nadzór budowlany, ale i organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej (właściwego powiatowego, granicznego lub w szczególnych przypadkach wojewódzkiego inspektora sanitarnego) o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania.
Organy PIS w ciągu 14 dni od zawiadomienia dokonują odbioru.
[srodtytul]Co podlega kontroli[/srodtytul]
W takich sytuacjach inspektorzy wymagają najczęściej przedstawienia wyniku badania wody. W przypadku własnego ujęcia ma to być badanie pełne, a przy podłączeniu do sieci – mikrobiologiczne. Żądają też wyniku pomiarów wydajności i głośności wentylacji mechanicznej, gdy taka została zainstalowana.
Inspekcja sprawdza też zgodność wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym, jeżeli więc stwierdzi błędy popełniane przez inwestora, to zgłosi sprzeciw. Nie udało nam się dowiedzieć, jakie błędy popełniane są najczęściej, nie ma bowiem takich statystyk.
[b]Jeżeli inspektorzy w ciągu 14 dni nie odniosą się do zawiadomienia inwestora, traktuje się to jako niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag.[/b] Nie ma obowiązku, aby przedstawiciel tej inspekcji dokonywał samodzielnie oględzin obiektu. Jednak samo stanowisko inspekcji sanitarnej nie upoważnia do rozpoczęcia działalności.
Gdy niezbędne jest uzyskanie pozwolenia na użytkowanie, inwestor musi uzyskać ostateczną decyzję nadzoru budowlanego.
[srodtytul]Prawo sprzeciwu[/srodtytul]
Zgodnie z art. 28 [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=868C1F0BEE9E6DB770EBE04B003B496F?id=182304]ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tekst jedn. DzU z 2006 r. nr 122, poz. 851, ze zm.)[/link] inspektorowi przysługuje prawo do zgłoszenia sprzeciwu przeciwko uruchomieniu wybudowanego lub przebudowanego zakładu pracy albo innego obiektu budowlanego, jeżeli w toku wykonywanych czynności stwierdzi, że z powodu nieuwzględnienia wymagań higienicznych i zdrowotnych określonych w obowiązujących przepisach mogłoby nastąpić zagrożenie życia lub zdrowia ludzi. Zgłoszenie sprzeciwu wstrzymuje działania.
W takich sytuacjach kontrolerzy są uprawnieni do zabezpieczenia pomieszczeń, środków transportu, maszyn i innych urządzeń, środków spożywczych, przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, detergentów oraz kosmetyków i innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi (chyba że przepisy szczególne mówią co innego).
[ramka][b]Więcej o kontroli sanitarnej czytaj w serwisie [link=http://www.rp.pl/temat/235563.html]rp.pl » Dobra Firma » Kontrola w firmie » Kontrola sanitarna[/link] [/b][/ramka]